Nieuwe berichten: 10

Hier vind je berichten van de afgelopen 7 dagen
Agenda
terug

Inleveractie van messen in Gennep – week van de veiligheid – 11 t/m 17 oktober

11 oktober 2021 t/m 17 oktober 2021 - 23:00 uur - Gennep

In de Week van de Veiligheid doet gemeente Gennep mee aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Iedereen kan dan anoniem en straffeloos zijn mes of nepwapen inleveren. Daarmee dragen we met z’n allen bij aan het veiliger maken van de samenleving. Wapens horen daar niet in thuis. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je er toch mee weet te steken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Inleverpunten

Om het wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM van 11 tot en met 17 oktober een inleveractie, waar alle gemeenten zich bij kunnen aansluiten. Ook Gennep doet hieraan mee. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun nep- of steekwapen in te leveren, maar ook volwassenen kunnen hun steekwapens inleveren. Zij kunnen hiervoor o.a. terecht bij de het politiebureau in Gennep of Venray. Overige inleverpunten zijn te vinden op www.dropjeknife.nl. Het inleveren gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit.

Ga het gesprek aan

De gemeente roept iedereen in de sociale omgeving van jongeren op om de risico’s van wapenbezit met hen te bespreken. Een leidraad om dit gesprek aan te gaan is hieronder te downloaden.

Gennep