Nieuwe berichten: 4

Hier vind je berichten van de afgelopen 7 dagen
Agenda
terug

Mieke Koenen | Wie is er bang voor dit naakt? – Expositie bij Het Petershuis – 11 februari t/m 26 maart 2023

15 maart 2023, 13:00 uur - 16:30 uur - Gennep

 

Mieke Koenen schildert mensen; heel gewone mensen; in hun blootje. Dat doet ze al haar hele kunstenaarsleven lang. Het menselijk lichaam is een onuitputtelijke bron voor haar. Ze zoekt geen ideaalbeelden maar echte mensen. Daarom zijn haar schilderijen een verademing vergeleken bij alle strakke billen en borsten waarmee we op straat om de oren worden geslagen. Koenen verlost ons van opgefokte eisen en geeft ons een mensbeeld waarin we onszelf kunnen herkennen. In al onze kwestbaarheid en onvolmaaktheid.

Er is iets merkwaardigs aan de hand met dat bloot. Toen Mieke begon met schilderen, in het begin van de tachtiger jaren, was het schilderen van naakt een daad van verzet:  toen moest alles abstract zijn. Het figuratieve, en zeker het klassieke schilderkunstige thema “Naakt”, was taboe. Mieke verzette zich daartegen, ze had niets met abstractie en hield van het pure, het zuivere, van het tekenen van echte mensen. Het onschuldige bloot van Mieke sloot ook goed aan bij de feministische tijdgeest, de bevrijding van knellende, preutse banden. Het schilderen van naakt was voor haar ook een daad van bevrijding!

De laatste tijd is het figuratieve weer helemaal terug. Maar die associatie met bevrijding is helemaal omgedraaid. Naakt is verdacht geworden. Het is tegenwoordig weer onfatsoenlijk. Hoe tegenstrijdig ook met de onverminderde seksualisering van het lichaam in de reclame-industrie: bloot is verdacht. Een ‘Nieuwe Preutsheid’ is over ons gekomen.

Wat er ook van gevonden wordt, Mieke schildert vrolijk verder aan haar oeuvre van liefdevolle verbeeldingen van echte, kwetsbare mensen. Ondertussen verwondert ze zich wel: “Wie is er toch bang voor dit naakt?”

De expositie ‘WIE IS ER BANG VOOR DIT NAAKT’ is van zaterdag 11 februari t.e.m. zondag 26 maart 2023 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: woensdag t.e.m.  zondag tussen 13.00 tot 16:30 uur. Op de zaterdag en zondag tijdens het carnaval (18 en 19 februari) is het museum gesloten. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt. Meer informatie is te vinden op www.miekekoenen.nl

.Klik hier voor meer informatie